Spółki GRUPY WĘGLOKOKS ENERGIA otrzymały certyfikaty jakości ciepła PreQurs w zakresie niskiej i ogólnej emisji zanieczyszczeń do powietrza. Certyfikaty udowadniają,
że oferowane ciepło systemowe stanowi wyjątkowo skuteczne narzędzie do ograniczenia smogu.

W przejrzysty sposób potwierdzają wpływ produkcji i dystrybucji ciepła systemowego
na środowisko, w porównaniu do innych sposobów ogrzewania w zakresie emisji do powietrza substancji szkodliwych takich jak: pyły zawieszone PM2,5, PM10, TSP oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, których reprezentantem jest rakotwórczy benzo(a)piren  (B(a)P).

Certyfikaty w zakresie niskiej emisji przyznają zakładom klasę A z opisem znak „NE” (NIE EMITUJĘ lub też NO EMISSION). Wskaźniki emisji zakładów należące do spółek GRUPY WĘGLOKOKS ENERGIA są w skali ogólnej ponad 40 razy mniejsze jeśli chodzi o pyły zawieszone (TSP) oraz ponad 1000 razy mniejsze w przypadku rakotwórczego benzo(a)pirenu w porównaniu do lokalnych kotłowni węglowych.

Świadectwa otrzymały ciepłownie „Bielszowice”, „Halemba”, „Nowy Wirek” oraz EC „Miłołaj” należące do Węglokoksu Energia ZCP, a także zakłady ciepłownicze „Janina”, „Brzeszcze”, „Czeczott”, „Piast” i „Ziemowit” wchodzące w skład Węglokoksu Energia NSE.

Smog to współcześnie jedno z największych zagrożeń dla zdrowia. Według analiz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskutek złej jakości powietrza statystycznie co 10 minut umiera jeden mieszkaniec Polski, co daje około 45 000 zgonów w ciągu roku. Ponad połowa szkodliwych substancji emitowana jest z domów mieszkalnych i lokalnych kotłowni. Celem GRUPY WĘGLOKOKS ENERGIA jest rozwój sieci ciepłowniczej i przyłączanie do ciepła systemowego kolejnych domów, a tym samym poprawa jakości powietrza w śląskich i małopolskich miastach.

DSC4594v2