Wilk, Babcia, Kot i Czerwony Kapturek czyli Ciepła Lekcja w Brzeszczach i Rudzie Śląskiej

Jak opowiadać dzieciom o ekologii i przyjaznym dla środowiska dostarczaniu ciepła, żeby nie było nudno? Bajkowo, oczywiście. Dlatego w poniedziałek, 25 kwietnia 2016 roku Węglokoks Energia zaprosiła dzieci uw Brzeszczach i Rudzie Śląskiej na akcję edukacyjną "Lekcja ciepła". Wyjątkowa, teatralna Lekcja Ciepła odbyła się w Ośrodku Kultury w Brzeszczach dzięki Węglokoks Energia NSE, a w Rudzie Śląskiej dzięki Węglokoks Energia ZCP i Przedsiębiorstwu Energetyki Cieplnej. Akcje odbyły się pod patronatem samorządów - Prezydent Miasta Ruda Śląska, Pani Grażyny Dziedzic, która osobiście włączyła się w czytanie dzieciom i Burmistrz Gminy Brzeszcze.

W Brzeszczach Lekcja rozpoczęła się od klasycznego przedstawienia historii sympatycznej dziewczynki idącej do Babci w wykonaniu Teatru Lalek Pinokio. Później sceną zawładnęły dzieci, by na koniec posłuchać nowych przygód Czerwonego Kapturka.

WE CzKBrzeszcze

Prezes WE NSE, Bogdan Gorgol i dzieci zgromadzone w Ośrodku Kultury Brzeszcze

Książeczka doczekała się bowiem kontynuacji – Czerwony Kapturek przeprowadził się do miasta, a Babcia mieszka w sympatycznym mieszkanku ocieplanym kaloryferami. „Podczas zajęć edukowaliśmy dzieci w temacie oszczędzania ciepła i dbania o środowisko naturalne. Uświadamianie od najmłodszych lat, że z ekologią musimy być na co dzień za pan brat to zadanie nasze, dorosłych. W Węglokoks Energia NSE zawsze o tym pamiętamy, stosując w produkcji i dystrybucji naszego ciepła rozwiązania przyjazne środowisku” mówi Bogdan Gorgol, prezes Węglokoks Energia NSE.

W Rudzie Śląskiej niezwykłą kontynuację bajki o Czerwonym Kapturku w mieście przeczytali dzieciom wyjątkowi goście:

-       pani Grażyna Dziedzic, Prezydent Miasta Ruda Śląska wcieliła się w rolę Czerwonego Kapturka

-       Pan Andrzej Łokas, prezes Węglokoks Energia ZCP sp. z o. o. wcielił się w rolę Narratora

-       Pan Jerzy Warmuziński, prezes Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej sp. z o. o. wcielił się w rolę Kota

-       Pani Grażyna Kukiełka, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 4 w Rudzie Śląskiej, wcieliła się w rolę Babci.

czerw kapturek tekst ilustracja

Szkoła Podstawowa nr 4 w Rudzie Śląskiej - dzieci przygotowały scenografię i przebrały się za postaci z bajki

- Wybór postaci z bajki na bohaterów książeczki edukacyjnej dotyczącej oszczędzania energii i ciepła jest bardzo trafny – uważa prezydent Grażyna Dziedzic. - Jestem przekonana, że przygody dziewczynki, babci i kota, przeniesione do miastowych realiów, zainteresują  najmłodszych. Z pewnością będą dla nich inspiracją i zachętą do proekologicznych zachowań w codziennym życiu - dodaje.

WE CzKapt2

Prezydent Rudy Śląskiej Grażyna Dziedzic i Prezes PEC Jerzy Warmuziński, fot. Magdalena Szewczyk/dzięki uprzejmości Wiadomości Rudzkich

- Uświadamianie dzieci od najmłodszych lat, że ciepło systemowe jest znacznie bardziej przyjazne środowisku niż palenie w piecu lub w lokalnych kotłowniach jest w naszym Mieście szczególnie ważne i służy poprawie jakości powietrza w regionie – mówi Andrzej Łokas, prezes Węglokoks Energia ZCP. Produkcja ciepła systemowego to nasza codzienna narracja, z radością wcieliłem się więc w rolę Narratora – dodaje.

Prezes Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, Jerzy Warmuziński wcielił się w rolę miłośnika ciepła systemowego  - sympatycznego Kota: - Dostarczanie mieszkańcom miasta Rudy Śląskiej ciepła systemowego to nasza misja, w którą wkładamy całe serce i wiedzę. Z przyjemnością zagrałem dla dzieci ciepłolubnego kota, który lubi wygrzewać się na  kaloryferze. Z ciepłymi pozdrowieniami dla wszystkich mieszkańców naszego miasta i ich czworonożnych pupilów – zażartował Jerzy Warmuziński.

WE CzKapt3

Od lewej: Prezes WE ZCP Andrzej Łokas  - Narrator i Prezes PEC Jerzy Warmuziński - Kot., fot. Magdalena Szewczyk/dzięki uprzejmości Wiadomości Rudzkich

Niezwykłych aktorów gościła Pani Grażyna Kukiełka, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 4 w Rudzie Śląskiej: - Nasza szkoła promuje wszystkie działania związane z ekologią. Jesteśmy laureatami wielu konkursów, choćby „Z ekologią na ty”  a więc bajka „Czerwony Kapturek w mieście” doskonale wpisuje się w program wychowawczy naszej szkoły – mówi Pani Dyrektor.

Uczniowie podczas „Lekcji Ciepła” dowiedzieli się, w jaki sposób produkowane jest ekologiczne ciepło systemowe na terenie Brzeszcz i Rudy Śląskiej oraz jak dociera ono do mieszkańców. Zrozumienie tego procesu ułatwi dzieciom przyswojenie zasad mądrego korzystania z ciepła, o którym dowiedziały się z historii o "Czerwonym Kapturku w mieście".

Po zakończeniu lekcji dzieci otrzymały publikację na pamiątkę.

Fotografia wprowadzająca: Magdalena Szewczyk/dzięki uprzejmości Wiadomości Rudzkich